13 Μαρτίου 2012

Λαζάνια με μανιτάρια και σέσκουλα

Ακόμη μια συνταγή για χορτοφάγους που μπορεί να γίνει και νηστίσιμη χρησιμοποιώντας γάλα σόγιας για τη μπεσαμέλ. Τα λαζάνια μπορούμε να τα φτιάξουμε 2 ώρες (!) προτού τα σερβίρουμε.
Λαζάνια με μανιτάρια και σέσκουλα, Lasagna with mushrooms and chard
© Cooking etc.
Υλικά για 8 μερίδες: 
12 λαζάνια
500γρ. σέσκουλα (μόνο τα φύλλα)
500γρ. μανιτάρια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 αποξηραμένη πιπερίτσα λιωμένη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι


Υλικά για τη μπεσαμέλ: 
5 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι
μοσχοκάρυδο
Λαζάνια με μανιτάρια και σέσκουλα, Lasagna with mushrooms and chard
© Cooking etc.
Σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα σέσκουλα και τα αφήνουμε για 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε καλά πιέζοντάς τα για να αποβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Τα ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μισό σκόρδο και την πιπεριά. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι (2 κ.σ.) και προσθέτουμε τα το υπόλοιπο σκόρδο και τα μανιτάρια. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη μοσχοκάρυδο αν θέλουμε.
Λαζάνια με μανιτάρια και σέσκουλα, Lasagna with mushrooms and chard
© Cooking etc.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C και αλείφουμε με λάδι ένα ορθογώνιο πυρέξ. Καλύπτουμε τη βάση του πυρέξ με μια στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μια στρώση από τα σέσκουλα, μια από μανιτάρια και μια μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση λαζανιών, μια από σέσκουλα και μια από μανιτάρια. Στο τέλος περνάμε μια τρίτη στρώση από λαζάνια και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε τα λαζάνια σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ. Αφήνουμε τα λαζάνια για 15 λεπτάκια προτού τα σερβίρουμε.
Για τη μπεσαμέλ:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να ψηθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με ένα σύρμα γρήγορα και χωρίς να σταματάμε για να μην σβολιάσει. Όταν τελειώσουμε με το γάλα επανατοποθετούμε στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σταθερά και χωρίς παύσεις μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

3 σχόλια:

  1. Υπέροχη συνταγή και παρακαλώ την θέλω φουλ έξτρα και όχι νηστήσιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανη συνταγούλα! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασυνήθιστα λαζάνια κυρίως χάρη στα σέσκουλα!
    Μ'αρέσει πολύ η γεύση τους οπότε αυτό το πιάτο είναι μια πολύ ευχάριστη εναλλακτική για τις μέρες που δεν θέλουμε να φάμε κρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή