1 Μαρτίου 2012

Μύδια και κυδώνια αχνιστά σε λευκό κρασί


Αν κάτι λατρεύω στη Σαρακοστή αυτό είναι τα θαλασσινά. Μετά τη μακαρονάδα της Καθαρής Δευτέρας (που την σκέφτομαι τώρα που πεινάω και μου τρέχουν τα σάλια!) έρχονται μύδια και κυδώνια αχνιστά σε λευκό κρασί.

Τα μύδια μαγειρεμένα σε λευκό κρασί είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή πιάτα της Γαλλικής κουζίνας. Θα τα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια της Γαλλίας και του Βελγίου (moules όπως θα δείτε να αναγράφονται στους πίνακες και τα μενού των εστιατορίων), όπου συνήθως τα σερβίρουν με πατάτες τηγανιτές ή φέτες μπαγκέτας. Προσωπικά, προτιμώ το δεύτερο γιατί το ζουμί που βγάζουν είναι γευστικότατο! 


Στη συγκεκριμένη κλασική συνταγή εγώ πρόσθεσα και τα κυδώνια για ποικιλία. Η προετοιμασία είναι πανεύκολη, αρκεί να έχει κανείς λίγη υπομονή να καθαρίσει τα μύδια γιατί είναι λιγάκι μπελαλίδικα. Τα κυδώνια από την άλλη δεν χρειάζονται καθόλου κόπο, ωστόσο η τιμή τους είναι λίγο τσιμπημένη σε αντίθεση με τα μύδια που είναι μια πολύ οικονομική επιλογή. Μια λεκάνη με κρύο νεράκι και καθαρίζουν μόνα τους! Αν θέλετε λεπτομέρειες για την προετοιμασία των θαλασσινών ρίξτε μια ματιά σ' αυτήν εδώ την ανάρτηση.
μύδια και κυδώνια αχνιστά σε λευκό κρασί
© Cooking etc.
Καθαρίζουμε τα θαλασσινά (βλ. οδηγίες εδώ) και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μύδια, τα κυδώνια και το κρασί. Μόλις αρχίζει να βράζει το ζουμί κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου, κουνώντας ανά διαστήματα την κατσαρόλα ούτως ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Τα όστρακα είναι έτοιμα όταν έχουν ανοίξει. Όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.

Υλικά για 2 άτομα: 
1/2 κιλό μύδια
1/2 κιλό κυδώνια
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/3 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
(+ extra για το γαρνίρισμα) 
3 κ.σ. λάδι
αλάτι-πιπέρι

Βγάζουμε τα θαλασσινά από την κατσαρόλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ μπωλ. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα που έχουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τα θαλασσινά με τη σάλτσα και στολίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό. Bon appetit!

2 σχόλια: