18 Φεβρουαρίου 2012

Οι τέλειες πατάτες σοτέ

Αυτή τη συνταγή την είχα δει παλιά σε μια εκπομπή του Gordon Ramsay. Φτιάχουμε εύκολες και 100% επιτυχημένες πατάτες σωτέ με χρυσαφένιο χρώμα, τραγανές στο εξωτερικό τους και τρυφερές στο εσωτερικό τους. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό.
πατάτες σοτέ, saute potatoes
© Cooking etc.
Υλικά για 4 άτομα: 

600 γρ. πατάτες baby
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
50ml ελαιόλαδο
60 γρ. βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
θυμάρι ή δενδρολίβανο (ή και τα δύο αν θέλουμε)
φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα καλά αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Στο μεταξύ, πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Δεν τις ξεφλουδίζουμε γιατί η φλούδα συγκρατεί το εσωτερικό της πατάτας και την βοηθάει να μην διαλυθεί στο βράσιμο. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και τις αφήνουμε να βράσουν για 8-10 λεπτά περίπου. δεν θέλουμε να παραβράσουνε. Θέλουμε ίσα ίσα να μαλακώσουν, τόσο ώστε όταν τις τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι να τις διαπερνάμε αλλά να υπάρχει μια μικρή αντίσταση.
Αφού τις βράσουμε τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αποβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Αυτό θα τις βοηθήσει να γίνουν πιο τραγανές με το τηγάνισμα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε τις πατάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και το θυμάρι. Όταν δούμε όταν έχουν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα τις γυρίζουμε.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το τηγάνι. Το βούτυρο θα τις κάνει ακόμα πιο τραγανές. Τέλος προσθέστε το θυμάρι ή το δενδρολίβανο.
Καλύπτουμε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και βάλτε τις πατάτες για να αφαιρέσουμε όλο το περιττό λάδι και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου