8 Φεβρουαρίου 2012

Φρέσκια ζύμη για ραβιόλια

Τα ραβιόλια μπορούμε να τα γεμίσουμε με ό,τι μπορούμε να φανταστούμε: τυριά, αλλαντικά, κιμά, κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια, μελιτζάνα, πατάτα, κολοκύθα κ.ο.κ. Κι επειδή είναι λιγάκι χρονοβόρα η διαδικασία, μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλες ποσότητες και να της φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Οι ποσότητες για τη ζύμη θα σας βγάλουν 8-10 μερίδες περίπου, που μπορείτε όμως να φυλάξετε στην κατάψυξη άφοβα για πολύ καιρό.
via

Εάν έχουμε κουζινομηχανή αναμειγνύουμε όλα τα υλικά χρησιμοποιώντας τον ειδικό γάντζο για ζύμες, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη από την κουζινομηχανή και τη δουλεύουμε με τα χέρια μέχει να γίνει λεία και ελαστική.225 γρ. αλεύρι
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. ελαιόλαδο 
2 αυγά ολόκληρα
4 αυγά (μόνο κρόκοι)

Εάν δεν έχουμε κουζινομηχανή, βάζουμε το αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια, κάνουμε μια μικρή λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα αυγά. Σιγά, σιγά τα αναμειγνύουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.

Για τα ραβιόλια:
Κόβουμε τη ζύμη με μαχαίρι σε 8-10 κομμάτια.
Περνάμε το κάθε κομμάτι ζύμης από τη μηχανή ζυμαρικών ξεκινώντας από τη χαμηλή σκάλα (εγώ ξεκινάω από το 3-3) και φτάνοντας σταδιακά στη μεγαλύτερη Νο9, πασπαλίζοντας κάε φορά με λίγο αλεύρι.
Μόλις είναι έτοιμο το κάθε κομμάτι το ακουμπάμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με τον ειδικό κόπτη για ραβιόλια σε 2 μακριές λωρίδες και στη συνέχεια σε 5-7 τετράγωνα.
Βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού τη γέμιση σε κάθε κομμάτι και τα κλείνουμε σχηματίζοντας τρίγωνα ή ορθογώνια, φροντίζοντας να τα πιέσουμε καλά για να αφαιρεθεί ο αέρας. Αν δεν το προσέξουμε αυτό, κινδυνεύουμε να ανοίξουν τα ραβιόλια κατά το βράσιμο.
Επειδή η ζύμη είναι αρκετά υγρή λόγω των αυγών, δεν θα έχουμε πρόβλημα στο κλείσουν καλά τα ραβιόλια. Αν δείτε ότι δεν κολλάνε καλά μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο ασπράδι (που θα έχετε κρατήσει από τα αυγά που χωρίσατε τους κρόκους για τη ζύμη) ή να να τα ραντίσετε με λίγο νερό.

Εάν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη. Για να μην σας κολλήσουν, όμως, πρώτα τοποθετήστε τα πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε ένα μικρό ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο και βάλτε τα έτσι κατάψυξη μέχρι να παγώσουν λιγάκι. Αφού παγώσουν, μπορείτε να τα μεταφέρεται σε σακουλάκια άφοβα.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα καλά αλατισμένο νερό και μόλις βράσει προσθέστε τα ραβιόλια και μαγειρέψτε τα για 2,5-3 λεπτά. Τα φρέσκα ζυμαρικά θέλουν λιγότερο χρόνο από τα συσκευασμένα. Η συνταγή έλεγε 4 λεπτά. Την πρώτη φορά τα άφησα κι εγώ 4 αλλά παραβράσανε! Οπότε την επόμενη φορά τα άφησα 2,5 και γίνανε τέλεια!
Στραγγίζουμε, λοιπόν, καλά και, φυσικά, σερβίρουμε αμέσως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου