28 Φεβρουαρίου 2012

Λινγκουίνι με φρέσκα θαλασσινά

Μπήκαμε στη Σαρακοστή και φυσικά δεν γίνεται να απουσιάζουν από το τραπέζι τα θαλασσινά. Τί καλύτερο λοιπόν από μια μακαρονάδα με θαλασσινά. Την Κυριακή το βράδυ που άνοιξε η Κεντρική ψαραγορά στην Αθήνα πήγαμε κι αγοράσαμε φρέσκα μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές και γαρίδες. Δευτέρα πρωί πρωί ξεκίνησε η προετοιμασία για την μακαρονάδα. Πάμε, λοιπόν, για τη συνταγή.
Λινγκουίνι με φρέσκα θαλασσινά, seafood pasta
© Cooking etc.
Προετοιμασία των θαλασσινών:
Μόλις αγοράσουμε τα οστρακοειδή, για να τα βάλουμε στο ψυγείο τα βγάζουμε από τη σακούλα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ προκειμένου να μπορούν να αναπνεύσουν. Αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να σκοτωθούν προτού τα μαγειρέψουμε.

Τα οστρακοειδή μας θα πρέπει να είναι ασφυκτικά κλειστά και να μην είναι σπασμένα. Όσα είναι μισάνοικτα δοκιμάζουμε να τα κλείσουμε πιέζοντάς τα ελαφρά. Αν κλείσουν σημαίνει ότι είναι ακόμη ζωντάνα και μπορούμε να τα κρατήσουμε, αλλιώς τα πετάμε.

μύδια, mussels
© Cooking etc.
Για να καθαρίσουμε τα μύδια, τρίβουμε καλά το κέλυφός τους με το σύρμα της κουζίνας. Τα πλένουμε πολύ καλά και αρκετές φορές κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα βάζουμε σε κρύο αλατισμένο νερό για 20 λεπτάκια και τα ξεπλένουμε πάλι κάτω από το νερό της βρύσης. Τέλος, προτού τα μαγειρέψουμε αφαιρούμε τα "μουστάκια" τους τραβόντας τα με το χέρι προς το πίσω μέρος του όστρακου στο σημείο της ένωσης.
Υλικά για 3-4 μερίδες: 
1 πακέτο λινγκουίνι
1/2 κιλό μύδια
5-6 γυαλιστερές
8-10 κυδώνια
10 γαρίδες
1 κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά τσίλι
4 ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά τοματοπελτές
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/3 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (+ extra για το γαρνίρισμα)
1/3 φλ. λάδι
αλάτι-πιπέρι

clams, γυαλιστερές
© Cooking etc.
Σε λεκάνη με αλατισμένο νερό βάζουμε και τις γυαλιστερές, οι οποίες θα ανοίξουν σχεδόν αμέσως στο νερό και θα αρχίσουν να κουνιούνται. Τις αφήνουμε κι αυτές μισή ωρίτσα στο νερό μέχρι να καθαρίσουν.

κυδώνια
© Cooking etc.
Τα κυδώνια συνήθως μαζεύουν άμμο στο εσωτερικό τους και γι' αυτό είναι απαραίτητο να τα αφήσουμε σε καλά αλατισμένο νερό για αρκετή ώρα (εγώ τα άφηνω για 2 ωρίτσες κι είναι μια χαρά) για να την αποβάλλουν. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να γεμίσει το φαγητό μας με άμμο!


seafood, σάλτσα θαλασσινών
© Cooking etc.
Για να καθαρίσουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το κεφάλι τους και ξεφλουδίζουμε το κέλυφός τους. Την ουρά αν θέλουμε μπορούμε να την αφήσουμε για αισθητικούς λόγους. Τέλος, χαράζουμε με ένα μαχαίρι τη ράχη τους και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας αφαιρούμε το έντερό τους (αυτή τη μαύρη λωρίδα που βρίσκεται κατά μήκος της ράχης της γαρίδας). Περνάμε κάθετα στο έντερο την οδοντογλυφίδα στο κέντρο της ράχης ακριβώς κάτω από το έντερο και το σηκώνουμε σιγά σιγά προσέχοντας να μην κοπεί. Τα κεφάλια μπορούμε να τα κρατήσουμε για να τη σάλτσα.

Για το μαγείρεμα:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και βουλιάζουμε μέσα τις ντομάτες. Τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν μέχρι να μπορούμε να τις πιάσουμε με τα χέρια μας χωρίς να καιγόμαστε. Τις ξεφλουδίζε και τις κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τα σπόρια τους και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και τα οστρακοειδή και κλείνουμε το καπάκι. Για το βράσιμο τους δεν χρειάζονται πολλά υγρά. Μόλις τα όστρακα ανοίξουν θα βγάλουν τα δικά τους υγρά, τα οποία είναι πολύ γευστικά. Επομένως, όσο περισσότερο κρασί βάλουμε στην κατσαρόλα, τόσο θα αποδυναμώσουμε τη γεύση που θα μας δώσουν τα θαλασσινά. Μόλις βράσει το κρασί υπολογίζουμε περίπου 5 λεπτά για να ανοίξουν τα οστρακοειδή. Κουνάμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα καλά για να βράσουν ομοιόμορφα. Ανοίγουμε το καπάκι και όσα οστρακοειδή δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε! Δεν πρέπει να τα φάμε.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ζουμί που έχει απομείνει από το βράσιμο των θαλασσινών. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε να έχουν εντονόνερη γέυση θαλλασινών, μπορούμε να προσθέσουμε τα κεφάλια των γαρίδων και να τα αφαιρέσουμε μόλις βράσει η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά και τον μαϊντανό.
Λινγκουίνι με φρέσκα θαλασσινά, seafood pasta
© Cooking etc.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει τα λινγκουίνι. Τα βράζουμε για 6 λεπτά (ή ένα λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία).  Κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό τους και τα σουρώνουμε.
Ρίχνουμε τα λινγκουίνι και το νερό στη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να πήξει λιγάκι η σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου