5 Μαρτίου 2012

Μιλφέιγ μελιτζάνας με γέμιση κρέμας καρυδιού

Πανεύκολη, νηστίσιμη και γευστικότατη συνταγή που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σας.
Μιλφέιγ μελιτζάνας,Eggplant millefeuille
© Cooking etc. 
Βράζουμε την πατάτα, την ξεφλουδίζουμε, την περνάμε από το μύλο λαχανικών να την κάνουμε πουρέ.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες. Τις αλατίζουμε καλά κι από τις δύο πλευρές. Τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτάκια, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200C. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι, τις βάζουμε σε λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 15-20 λεπτάκια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσοχή μην μας αρπάξουν!

Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει και το στίβουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε στο μούλτι τα καρύδια, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, τον δυόσμο, το λάδι, το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το μίγμα και το ψωμί στον πουρέ πατάτας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια κρέμα.
Υλικά για 4 άτομα: 
4 μελιτζάνες φλάσκες
250 γρ. καρυδόψιχα
4 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα
20 φύλλα δυόσμος ή μέντα
70ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
αλάτι-πιπέρι


Για το dressing: 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
1 κ.σ. πετιμέζι (ή μέλι)
αλάτι-πιπέρι

Για να φτιάξουμε τα μιλφέιγ, βάζουμε στο πιάτο μια φέτα μελιτζάνας, περνάμε ένα στρώμα της γέμισης, βάζουμε άλλη μια φέτα μελιτζάνας κ.ο.κ. μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό ύψος. Περιχύνουμε με το dressing και είναι έτοιμο!
Μιλφέιγ μελιτζάνας,Eggplant millefeuille
© Cooking etc. 
Εναλλακτικά: Μπορούμε με την ίδια συνταγή να φτιάξουμε ρολά μελιτζάνας. Η διαφορά είναι ότι κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Βάζουμε 1-2 κουταλάκια της κρέμας στην άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας, τυλίγουμε σφιχτά και είναι έτοιμα τα ρολά!
Ρολά μελιτζάνας,Eggplant rolls
© Cooking etc. 

10 σχόλια:

  1. καλημερααααααα....φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!καλή εβδομάδα να έχεις!!!!!!φιλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα και σε σένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια πρόταση, η κρέμα καρυδιού μοιάζει με την σκορδαλιά που φτιάχνουμε στο πατρικό μου, τα ρολάκια τέλεια για πάρτυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'ευχαριστώ. Τα ρολάκια είναι ό,τι πρέπει για μπουφέ αλλά και για fingerfood με φίλους στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, είναι υπέροχα!!!Η κρέμα καρυδιού καταπληκτική!Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ'ευχαριστώ Ελένη. Καλή εβδομάδα και σε 'σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ καλή η πρότασή σου!
    Και η παρουσίαση εξαιρετική!
    Η μελιτζάνα που την αγαπώ πολύ φαντάζομαι οτι δένει τέλεια με το καρύδι! Το ένα είναι μαλακό και λιώνει στο στόμα και το άλλο κάνει κρίτσι κρίτσι! Μου αρέσει η αντίθεση!

    Φιλιά, πάντα τέτοια έξυπνα πιάτα να φτιάχνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρυσαυγή σ' ευχαριστώ πολύ!Να τη δοκιμάσεις και να μου πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και από μένα!
    Μόλις "σκόνταψα" στο blog σου και έχω ενθουσιαστεί! Πολύ όμορφο και προσεγμένο! Ωραία δομή και χρωματικές επιλογές, μπράβο σου!
    Η συνταγή σου εξαιρετική!! Ομολογώ ότι δεν πολυσυμπαθώ τη μελιτζάνα, αλλά με αυτή την παρουσίαση φαίνεται πολύ θελκτική!
    Θα τα λέμε από εδώ και πέρα λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες λοιπόν! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω με αυτή τη συνταγή να συμπαθήσεις τη μελιτζάνα! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή