15 Φεβρουαρίου 2012

Τάρτα με μανιτάρια, κρεμμύδια και μπέικον

Τέλεια τάρτα που τρώγεται κρύα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.Αυτή τη συνταγή είναι μικρή παραλλαγή αυτής της τάρτας.Έχω αντικαταστάσει τον τόνο με μπέικον και έχω μειώσει λίγο την ποσότητα της κρέμας.
Cooking and Me
Υλικά: 
500 γρ. μανιτάρια λευκά
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 κ.σ. μέλι
50 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
75ml κρέμα γάλακτος
75ml φρέσκο γάλα 
2 αβγά
6 φέτες μπέικον κομμμένες σε κυβάκια
150γρ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη. Βουτυρώνουμε τη φόρμα της τάρτας και την αλευρώνουμε ελαφρά για να ξεκολλήσει εύκολα μετά η τάρτα χωρίς να καταστραφεί. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω στη φόρμα, την πιέζουμε καλά στα πλαινά τοιχώματα και με τη βοήθεια του πλάστη αφαιρούμε όση ζύμη εξέχει από τη φόρμα. Τρυπάμε την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει.

Την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε από επάνω βαρίδια (φακιές, φασόλια, ρεβίθια, ρύζι, ό,τι μας βρίσκεται).

Την ψήνουμε για 20' λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα βαρίδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10'. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει.


Για τη γέμιση:
Όσο ψήνεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνέχεια έτσι ώστε να ιδρώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν ένα καφετί χρώμα.Προσθέτουμε το βαλσάμικο ξύδι, το κρασί και το μέλι, ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας μέχρι να μην έχουν σχεδόν καθόλου υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε το μπέικον, αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τα αβγά.

Απλώνουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι στον πάτο της τάρτας και από πάνω τοποθετούμε τα μανιτάρια με το μπέικον και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και των αβγών. Καλύπτουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνουμε για 45' λεπτά περίπου στους 180 C σε χαμηλό ράφι μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου