19 Φεβρουαρίου 2012

Όσα δεν γνωρίζατε για τη σοκολάτα

Μάθετε μερικά μυστικά για την αγαπημένη σας απόλαυση που σίγουρα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα.
Αν είστε σαν τις περισσότερες γυναίκες, τότε σίγουρα η σοκολάτα είναι μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες σας. Οι άνθρωποι έχουν εμμονή με αυτό το «φαγητό της παρηγοριάς» εδώ και εκατοντάδες χρόνια -οι Μάγια πίστευαν πως το κακάο ήταν η θεραπεία για τα πάντα, ενώ οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν την σοκολάτα ως χρήμα.
Όλη αυτή η εμμονή, λοιπόν, οδήγησε στην ανακάλυψη μερικών πολύ ενδιαφέροντων γεγονότων. Η ακόλουθη λίστα, περιέχει πέντε από τα πιο σημαντικά (και αναπάντεχα, είναι η αλήθεια) πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το αγαπημένο σας γλύκισμα.
www.marieclaire.it/Cucina

Μπορεί να ενισχύσει την άσκησή σας
Αφήστε τα ακριβά ενεργειακά ποτά και τα ροφήματα πρωτεϊνών και προτιμήστε το σοκολατούχο γάλα. Έρευνες έδειξαν πως το σοκολατούχο γάλα προσφέρει ακριβώς τις ίδιες αναζωογονητικές ιδιότητες με αυτά, ενώ μπορεί να ανακουφίσει τον μυϊκό πόνο μετά από την άσκηση και να προετοιμάσει τους αθλητές για τις ασκήσεις της επόμενης μέρας. Και, φυσικά, έχει πολύ καλύτερη γεύση.

Περιέχει φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα είδος φυτοχημικών στοιχείων με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδη κι έχουν κυτταρο-προστατευτική επίδραση, ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσια σε φλαβονοειδή σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Για καλύτερα αποτελέσματα προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει 60% κακάο και 536milligrams φλαβονοειδών. Φτάνει να σκεφτείτε πως 80milligrams φλαβονοειδών την ημέρα φτάνουν για να μειώσουν την πίεσή μας.

Η περίοδος δεν προκαλεί λιγούρα για σοκολάτα
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν συχνά λιγούρες για σοκολάτα, ιδιαίτερα μάλιστα «εκείνες» τις μέρες του μήνα. Όσο βολικό κι αν είναι, όμως, να ρίχνουμε το φταίξιμο στην περίοδο και να δικαιολογούμε έτσι την ακατάσχετη κατανάλωση σοκολάτας, έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania έδειξαν πως οι ορμόνες κατά την έμμηνο ρύση δεν είναι ο ένοχος. Για την ακρίβεια, σύγκριναν τις ορμόνες της γυναίκας πριν την περίοδο και μετά και δεν βρήκαν καμία διαφορά. Ο βασικός λόγος για αυτές τις λιγούρες έχει να κάνει με την ψυχολογία πίσω από τα «φαγητά της παρηγοριάς». Η σοκολάτα θεωρείται κοινωνιολογικά ως ένα από αυτά και οι άνθρωποι την επιθυμούν όταν δεν νιώθουν καλά –ακριβώς όπως κάνουν οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου.

Η σοκολάτα δεν πρόκειται να σας «ξυπνήσει»
Μια συχνή παρανόηση, είναι πως η σοκολάτα είναι γεμάτη με καφεΐνη. Στην πραγματικότητα, όμως, το ποσοστό καφεΐνης που υπάρχει στην σοκολάτα είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει σε όλα τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, 30γρ. μαύρης σοκολάτας περιέχουν 20milligrams καφεΐνης ενώ 30γρ. σοκολάτας γάλακτος περιέχουν 5milligrams καφεΐνης. Αντίθετα, μια κούπα καφέ περιέχει 100milligrams καφεΐνης και μια κούπα τσάι 50milligrams.

Δεν κάνει τόσο κακό στα δόντια
Πως γίνεται ένα τρόφιμο που κατηγορείται εδώ και χρόνια για τα προβλήματα που προκαλεί στην στοματική κοιλότητα να έχει στην πραγματικότητα προστατευτικές ιδιότητες για τα δόντια; Αποδείχθηκε πως η θεοβρωμίνη, ένα φυσικό μόριο που περιέχεται στο κακάο, βοηθά στην ισχυροποίηση της αδαμαντίνης των δοντιών. Για την ακρίβεια, χρειάζεται 142 φορές λιγότερο εκχύλισμα κακάου για να έχουμε τα διπλάσια προστατευτικά οφέλη του φθορίου, σύμφωνα με την American Dental Association. Δυστυχώς, ωστόσο, η θεοβρωμίνη δεν είναι τόσο αποτελεσματική στις μπάρες σοκολάτας, καθώς το γάλα και η ζάχαρη που περιέχονται σε αυτές, αντικρούουν τα οφέλη της προς τα δόντια.

queen.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου