http://www.bbc.co.uk/ |
Ξεκινάμε με τη γέμιση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και αφαιρούμε τους σπόρους. Προσοχή δεν την ξεφλουδίζουμε. Την βάζουμε σε ένα πυρέξ, την περιχύνουμε με λίγο λάδι, προσθέτουμε λίγο μαραθόσπορο, λίγο μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Την αφήνουμε στο φούρνο για 30' περίπου έως ότου να μαλακώσει. Όσο περιμένουμε να γίνει μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη (βλ. παρακάτω). Μόλις είναι έτοιμη η κολοκύθα την βγάζουμε και την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει. Τόσο ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε και να αφαιρέσουμε τη φλούδα της.
Αφού, λοιπόν, την ξεφλουδίσουμε τη βάζουμε σε ένα μπωλ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού την πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, την παρμεζάνα, τα μπισκότα, την ψίχα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Για τη ζύμη:
Εάν έχουμε κουζινομηχανή αναμειγνύουμε όλα τα υλικά χρησιμοποιώντας τον ειδικό γάντζο για ζύμες, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη από την κουζινομηχανή και τη δουλεύουμε με τα χέρια μέχει να γίνει λεία και ελαστική.
| Για τη ζύμη: 225 γρ. αλεύρι 1/4 κ.γ. αλάτι 1/4 κ.γ. ελαιόλαδο 2 αυγά ολόκληρα 4 αυγά (μόνο κρόκοι) Για τη γέμιση: 600 γρ. κολοκύθα 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. μαραθόσπορο (ελαφρά χτυπημένο) 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 1 κρόκο αυγού 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο 2 μπισκότα πτι-μπερ τριμμένα 30 γρ. ψίχα ψωμιού Αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα (4 άτομα): 75 γρ. βούτυρο 20 φύλλα φασκόμηλου 1 κ.σ. χυμό λεμονιού |
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
Για τα ραβιόλια:
Κόβουμε τη ζύμη με μαχαίρι σε 8-10 κομμάτια.
Περνάμε το κάθε κομμάτι ζύμης από τη μηχανή ζυμαρικών ξεκινώντας από τη χαμηλή σκάλα (εγώ ξεκινάω από το 3-3) και φτάνοντας σταδιακά στη μεγαλύτερη Νο9, πασπαλίζοντας κάε φορά με λίγο αλεύρι.
Μόλις είναι έτοιμο το κάθε κομμάτι το ακουμπάμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με τον ειδικό κόπτη για ραβιόλια σε 2 μακριές λωρίδες και στη συνέχεια σε 5-7 τετράγωνα.
Βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού τη γέμιση σε κάθε κομμάτι και τα κλείνουμε σχηματίζοντας τρίγωνα ή ορθογώνια, φροντίζοντας να τα πιέσουμε καλά για να αφαιρεθεί ο αέρας. Αν δεν το προσέξουμε αυτό, κινδυνεύουμε να ανοίξουν τα ραβιόλια κατά το βράσιμο.
Επειδή η ζύμη είναι αρκετά υγρή λόγω των αυγών, δεν θα έχουμε πρόβλημα στο κλείσουν καλά τα ραβιόλια. Αν δείτε ότι δεν κολλάνε καλά μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο ασπράδι (που θα έχετε κρατήσει από τα αυγά που χωρίσατε τους κρόκους για τη ζύμη) ή να να τα ραντίσετε με λίγο νερό.
Εάν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη. Για να μην σας κολλήσουν, όμως, πρώτα τοποθετήστε τα πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε ένα μικρό ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο και βάλτε τα έτσι κατάψυξη μέχρι να παγώσουν λιγάκι. Αφού παγώσουν, μπορείτε να τα μεταφέρεται σε σακουλάκια άφοβα.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα καλά αλατισμένο νερό και μόλις βράσει προσθέστε τα ραβιόλια και μαγειρέψτε τα για 2,5-3 λεπτά. Τα φρέσκα ζυμαρικά θέλουν λιγότερο χρόνο από τα συσκευασμένα. Η συνταγή έλεγε 4 λεπτά. Την πρώτη φορά τα άφησα κι εγώ 4 αλλά παραβράσανε! Οπότε την επόμενη φορά τα άφησα 2,5 και γίνανε τέλεια!
Στραγγίζουμε, λοιπόν, καλά και, φυσικά, σερβίρουμε αμέσως!
Για το βούτυρο φασκόμηλου:Όσο βράζουν τα ραβιόλια, λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο μέχρι να αφρίσει, προσθέτουμε το φρέσκο φασκόμηλο και το αφήνουμε να τηγανιστεί για λίγα δευτερόλεπτα. Όχι παραπάνω γιατί καίγεται εύκολα! Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Για να ξέρουμε ότι έχει τηγανιστεί σωστά το φασκόμηλο θα πρέπει να είναι τραγανό! (το λέω και μου τρέχουν τα σάλια!)
Περιχύνουμε τα ραβιόλια με το βούτυρο και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα!
Είναι πεντανόστιμο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου