14 Φεβρουαρίου 2012

Ζύμη για τάρτες


Big Fat Cook
Σύμφωνα με τους ιστορικούς της γαστρονομίας οι τάρτες πρωτοεμφανίζονται στο Μεσαίωνα. Όπως συνέβαινε και με τις πίτες, έτσι και οι τάρτες μπορούσαν να είναι και γλυκές και αλμυρές. Γενικά, η διαφορά μεταξύ τάρτας και πίτας είναι ότι η πρώτη δεν σκεπάζεται με φύλλο, είναι ανοικτή. Αυτό το χαρακτηριστικό έκανε τις τάρτες μια δημοφιλή επιλογή για τους μάγειρες που ήθελαν να εντυπωσιάζουν με περίτεχνα πιάτα.
(Πηγή: Food Timeline)
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, (τη ζάχαρη), το βούτυρο και το αβγό χρησιμοποιώντας είτε με τα χέρια, είτε στην κουζινομηχανή με τον ειδικό γάντζο για ζύμες, μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να πάρουν κοκκώδη υφή. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.
Σκεπάζουμε καλά τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά για 1 βάση τάρτας: 
250 γρ. αλεύρι
125 gr.βούτυρο
1 αβγό
1/2 κ.γ. αλάτι
40 ml κρύο νερό
1 κ.γ. ζάχαρη (αν πρόκειται να φτιάξεται γλυκιά τάρτα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου