16 Φεβρουαρίου 2012

Μελωμένα αρνίσια παϊδάκια

Είναι τα πιο λαχταριστά παϊδάκια που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου! Αυτή η γλυκιά και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση που δένει απόλυτα με τη μελιτζάνα έχει κάτι το ανατολίτικο. Η συνταγή είναι μικρή παραλλαγή αυτής εδώ.
umani.gr
Υλικά για 4 άτομα: 
11 καρέ αρνιού (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε παϊδάκια, υπολογίζουμε περίπου 250 γρ. το άτομο)
2 μελιτζάνες φλασκες
40ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. μέλι
2 λεμόνια (το χυμό τους)
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. τζίντζερ
100ml νερό
αλάτι

Για τη μαρινάδα: 
2 κ.σ. μουστάρδα μελιού
3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. πετιμέζι
αλάτι-πιπέρι

Για τη μαρινάδα:
Από την προηγούμενη κατά προτίμηση μαρινάρουμε το αρνί και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Για την μαρινάδα ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το λάδι, το πετιμέζι και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε το κρέας. Την επόμενη μέρα, πρίν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα γυρίζουμε το κρέας για να υγραθούν και τα μέρη που βρίσκονται έξω από τη μαρινάδα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ωρίτσα για να φύγει η όποια πικρίλα έχουν. Αφαιρούμε το αλάτι, τις κόβουμε κατά μήκος σε 4 φέτες την κάθε μία και τις ψήνουμε στο γκριλ για 20' περίπου.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σωτάρουμε το σκόρδο, ίσα ίσα να βγάλει τα αρώματά του και με προσοχή να μην καεί.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κύμινο, τζίντζερ, χαρίσα) . Ανακατεύουμε και επανατοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά για 1 λεπτό.
Αποσύρουμε πάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το χυμό λεμονιού, το νερό και το αλάτι. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε σιγά σιγά για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Αν δε θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως, μπορούμε να ζεστάνουμε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες μαζί λίγο πριν το σερβίρισμα.

Τα παϊδάκια τα ψήνουμε στο γκριλ, ή, αν δεν έχουμε, σε τηγάνι-γκριλ ή ακόμα και σε απλό αντικολλητικό τηγάνι. Δεν χρειαζόμαστε λάδι για το ψήσιμο λόγω της μαρινάδας. Ψήνουμε 2-3 περίπου από κάθε πλευρά, αναλόγα πόσο ψημένα τα θέλουμε.
Σας προτείνω να το συνοδέψετε με πουρέ πατάτας αν και στέκεται και μόνο του μαζί με μια σαλάτα. Για το σερβίρισμα βάζουμε 2 φέτες μελιτζάνας σε κάθε πιάτο, από πάνω βάζουμε τον πουρέ και ακουμπάμε τα παϊδάκια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και είναι έτοιμο!

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε και τη σάλτσα και να σερβίρουμε τα μαριναρισμένα παϊδάκια με ό,τι συνοδευτικό θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου