7 Φεβρουαρίου 2012

Μανιταρόσουπα με ξινόγαλα και λάδι τρούφας

Πανεύκολη και γρήγορη μανιταρόσουπα! Ιδιαίτερη γεύση δίνει ο συνδυασμός μανιταριών και ξινόγαλου. Μια χορταστική σούπα πλούσια σε πρωτεϊνες και βιταμίνη Β12.                
www.bbcgoodfood.com
Υλικά για 4 άτομα: 
600 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες (300 γρ. λευκά & 300 γρ. πλευρότους)
2 πράσα ψιλοκομμένο (το λευκό μόνο μέρος τους)
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
500ml ζεστό νερό
100 ml κρέμα γάλακτος light
100 ml ξινόγαλο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
Σχοινόπρασο - Chives (φρέσκο ή αποξηραμένο)
Λίγες σταγόνες λάδι λευκής τρούφας (προαιρετικά)

Βάζουμε σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί το 1/2 λίτρο νερό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και και 1 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε τα πράσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βούτυρο, τα μανιτάρια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν σκεπασμένα για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και το ξινόγάλα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμα 15 λεπτά.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει αρκετά και την περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιογενής. Αν μας αρέσει να γευόμαστε ολόκληρα κομμάτια μανιταριών στη σούπα μας, μπορούμε να περάσει τα 3/4 στο μπλέντερ και να κρατήσουμε την υπολοιπη σούπα ως έχει.
Σερβίρουμε με 2-3 σταγόνες λάδι τρούφας (δεν χρειάζεται παραπάνω γιατί το άρωμά του είναι πολύ έντονο), λίγα αποξηραμένα chives (εκτός κι αν είστε τυχεροί και βρείτε φρέσκο σχοινόπρασο!)  και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Bon Appepit!
Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε ότι είδος μανιταριών θέλετε. Επίσης, γίνεται πολύ γευστική και με αποξηραμένα μανιτάρια. Αν σας αρέσει η γεύση του ξινού με τα μανιτάρια (εμένα μου αρέσει πολύ) μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος και να διπλασιάσετε την ποσότητα του ξινόγαλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου