18 Φεβρουαρίου 2012

Βελουτέ κολοκύθας

Μπορεί να έχει ήλιο, αλλά η θερμοκρασία δε φαίνεται να θέλει να ανέβει. Κι επειδή έχω αρπάξει και ένα κρύωμα, τί καλύτερο από μια σούπα; Είδα την κολοκύθα στο σουπερ-μάρκετ πρωί πρωί και μου γυάλισε. Κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω αυτή την κολοκυθόσουπα που τόσο καιρό λαχταράω. Η συνταγή είναι από εδώ.
Υλικά 4 άτομα:
1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι
2 μεσαία καρότα
500ml  φλιτζ. γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. τζίντζερ
1 κ.γ. κάρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
(κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο) 
αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα (προεραιτικά): 
σχοινόπρασο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φέτες ψωμί κομμένο σε κυβάκια
βελουτέ κολοκύθας
© Cooking etc.

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χοντροκόβουμε (δηλαδή σε 5-6 μεγάλα κομμάτια). Κόβουμε τα καρότα σε χοντρές ροδέλες.

Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το κάρυ. Σοτάρουμε για 2 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και τα καρότα.

Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει και στη συνέχεια την πολτοποιούμε στο μπλέντερ για να γίνει βελουτέ.

Τη μεταφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και τη ζεσταίνουμε καλά πριν τη σερβίρουμε. Τώρα αν δούμε ότι η σούπα είναι πολύ πηχτή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βραστό νερό και να ανακατέψουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
Αν μας συμβαίνει το αντίθετο, η σούπα δηλαδή είναι πολύ αραιή, τότε συνεχίζουμε το βράση μέχρι να πήξει.

Σερβίρουμε με σχοινόπρασο και λιγό κρουτόν αν θέλουμε. Για το κρουτόν ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κομμάτια.

1 σχόλιο:

  1. Υ.Γ.: Ξέχασα να σας πώ ότι το ψωμί που χρησιμοποίησα και το κρουτόν που βλέπετε στη φωτογραφία είναι σπιτικό! Τη συνταγή την βρήκα στο Royal-Coconut και είναι καταπληκτική! Ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνει κατά γράμμα και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε!
    http://royal-coconut.blogspot.com/2010/11/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή