12 Φεβρουαρίου 2012

Κέικ καρότου


Τα καροτοκέικ τα ανακάλυψα στην Αγγλία, όπου μπορεί να μην ξέρουν να τρώνε αλλά από γλυκά σκίζουν! Δεν υπάρχει καφέ που να μην σερβίρει κέικ καρότου! Στην Ελλάδα, πάλι, δεν είναι και τόσο διαδεδομένο δυστυχώς. Η συνταγή που δίνω είναι για ένα ελαφρύ και εύκολο κέικ που διατηρείται υγρό για αρκετές μέρες.
Υλικά: 
175 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
175 ml. ελαιόλαδο
3 αυγά
3 μέτρια καρότα τριμμένα
100 γρ. σταφίδες

Τρίμμα 1 πορτοκαλιού
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο


Για το γλάσο: 
175 γρ. ζάχαρη άχνη
1 - 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
via

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα μας. Καλό είναι να καλύψουμε τη βάση της φόρμας με λαδόκολλα (αν έχουμε) για να ξεφορμάρουμε το κέικ πιο εύκολα.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα τα αυγά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα αναμειγνύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις σταφίδες και το τρίμμα πορτοκαλιού. Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο και τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα.

Χτυπάμε ελαφρά (δεν τα παρακάνουμε) μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Το μίγμα θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό και υγρό.

Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά τουλάχιστον και ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο:
Χτυπάμε τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μικρό μπωλάκι μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο υγρό μίγμα. Με ένα κουταλάκι ρίχνουμε το γλάσο πάνω στην επιφάνεια του κέι κάνοντας διαγώνιες γραμμές. Αυτό ήταν! Είναι έτοιμο!

2 σχόλια:

  1. λατρευω το κεικ καρότου!πολυ ωραια συνταγη!!!
    πέρνα και απο το δικο μου blog να σε κεράσω!

    oisintagestisdespinas.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εγώ το λατρεύω Δέσποινα! Θα δημοσιεύσω και συνταγή με γλάσο από τυρί σε κρέμα!
    Το blog σου είναι τέλειο! έχει πολυυυυύ υλικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή