10 Φεβρουαρίου 2012

Κρεμμυδόσουπα...

Νομίζω ότι δε χρειάζεται να πει πολλά κανείς για την κρεμμυδόσουπα. Λατρεμένη σούπα... Είναι από τα πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε ανά πάσα στιγμή, αφού λίγα κρεμμύδια πάντα έχουμε στο σπίτι. Κλασσικό γαλλικό πιάτο, ιδανικό για αυτές τις κρύες μέρες.

© David Loftus
Υλικά για 4 άτομα: 
5-6 μεγάλα κρεμμύδια
1 κ.σ. βούτυρο
1 1/2 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο ζεστό ζωμό
(είτε λαχανικών είτε κρέατος)  

4 φέτες ψωμί
250 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Αλάτι-Πιπέρι
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό για να φτιάξουμε το ζωμό.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λωρίδες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή να μην αρπάξουν τα κρεμμύδια. Σκοπός είναι να ιδρώσουν και να πάρουν ένα καφέ χρώμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει και 20' λεπτά.
Μόλις, λοιπόν, είναι έτοιμα τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ψηθεί.
Προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει 20-30', ανακετεύοντας πού και πού, και προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.
Εν τω μεταξύ,  βάζουμε στο γκριλ τις 4 φέτες ψωμιού μέχρι να φρυγανιστούν (7-10 λεπτά περίπου).
Όταν η σούπα είναι έτοιμη, σερβίρουμε σε πυρίμαχα μπωλ, τοποθετούμε από πάνω 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί και σκεπάζουμε με την τριμμένη γραβιέρα. Προσθέτουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι,  βάζουμε τα μπωλ στο γκριλ και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε αμέσως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου